Průzkum vrstev polychromie dřevěných soch - Vyskočilová, Gabriela (2009)
Práce se zabývá složením jednotlivých vrstev polychromie na dřevěných sochách z období 17. až 19. století, pocházející ze sbírek Krajského muzea Karlovarského kraje, muzea v Chebu. Polychromní vrstvy byly studovány pomocí elektronové mikrosondy, která se běžně používá pro určování složení a identifikaci minerálů a hornin. Tato metoda je jednou z alternativ průzkumu historických předmětů. Analýza byla provedena na PřF MU, Ústavu geologických věd na elektronové mikrosondě Cameca SX 100. Byla provedena plošná a bodová analýza vzorků. Cílem průzkumu bylo zjistit, jaké je složení vrstev dochované polychromie, porovnat výsledky průzkumu u jednotlivých soch a pokusit se určit, zda byly tyto sochy povrchově upravovány v jednom období, či došlo později k dalším povrchovým úpravám. Dalším cílem průzkumu bylo pokusit se určit na základě analýzy použitých materiálů, zda sochy pocházely z jedné nebo více sochařských dílen.