Povrchová úprava olova jako ochrana před působením par kyseliny octové - Konečná, Veronika (2009)
Ačkoliv je olovo poměrně odolný kov, za určitých podmínek, kdy se v jeho okolí vy-skytují některé organické kyseliny, může podlehnout silné korozi. Za těchto agresivních podmínek je však možné zlepšit jeho ochranu aplikací látek snižujících rychlost koroze v daném prostředí. Tato práce se věnuje problémům koroze olova, které je dlouhodobě vystaveno agresiv-nímu působení výparů kyseliny octové. Cílem práce je prověření účinků vybraných povr-chových úprav (vodných roztoků kyseliny sírové, kyseliny fosforečné, thiomočoviny a dekanoátu sodného) pro ochranu olova před působením výparů kyseliny octové. Další sna-hou je také zjistit, která z povrchových úprav je vhodná pro ošetření reálných předmětů z olova v konzervátorské praxi.