Testování užitných vlastností ultrahydrofobních povrchových úprav vytvořených plazmovou tužkou - Machová, Dita (2009)
Tato práce experimentálně prověřuje vybrané užitné vlastnosti ultrahydrofobních povrchových úprav vytvářených pomocí plazmové tužky. Orientuje se na vlastnosti upraveného povrchu z hlediska smáčivosti nebo naopak ultrahydrofobity pro různé běžně dostupné tekutiny a chemické kapalné látky. Zkoumá chování upraveného povrchu vůči povětrnostním vlivům, jako je sníh, déšť apod.. Teoretická část je úvodem do problematiky plazmatu a věnuje se zařízeni pro jeho generování, tzv. plazmové tužce, vysvětluje pojmy kontaktní úhel a povrchové napětí. V praktické časti jsou zmíněny kyseliny a hydroxidy užívané v experimentech. Největší pozornost je věnovaná praktickému ověření účinků jednotlivých kapalin na ultrahydrofobní vlastnosti povrchu.