Dekorování skla plazmovou tužkou - Gašić, Maja (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá vytvořením nové techniky dekorování skla pomocí plazmové tužky. Zaměřuje se na výběr chemických sloučenin vhodných k tomuto účelu. Snaží se najít pracovní a konstrukční parametry pro získání kvalitních, mechanicky a chemicky odolných barevných dekorů. V teoretické část popisuje techniky dekorování skla, které vytvářejí na jeho povrchu barevné vrstvy. Seznamuje stručně s pojmem plazma, jeho vznikem, vlastnostmi a výskytem. Dále se zmiňuje o funkci, konstrukci a obecném využití plazmové tužky. V experimentální části je popsána použitá aparatura, způsob hodnocení vzorků. Jsou zde uvedeny také sledované parametry. Práce se zde zabývá určením základních parametrů, při kterých jsou dané vrstvy nejodolnější. V závěru této části lze sledovat celý proces dekorování, od návrhu přes řešení problematiky šablony až po hotový produkt.