Metoda LA-ICP-MS a analýza vzorků kulturního dědictví - Jiránková, Eva; Holá, Markéta, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2009)
Cílem bakalářské práce byla analýza složení skelných natavenin na povrchu tavícího tyglíku využitím metody LA-ICP-MS. Vzorky tavících tyglíků pocházely z archeologických výzkumů na Mečové ulici v centru Brna a v minulosti již byly analyzovány pomocí optické mikroskopie a SEM. Výsledky LA-ICP-MS a SEM byly vzájemně porovnány.
The main goal of the thesis was the study of the composition of the glass layer on the surface of the melting crucibles using LA-ICP-MS. Two melting crucibles were found in Mečová Street in the centre of Brno and have been analysed by optically microscope and SEM. Composition of the elements obtained from LA-ICP-MS were compared with results of SEM.
Vedoucí práce: Markéta Holá.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: LA-ICP-MS; laserová spektroskopie; optická mikroskopie; tavící tyglík; laser spectroscopy; optical microscopy; Brno-město (Česko : okres : 1949-1960); Brno-Town District (Czechia : 1949-1960); bakalářské práce