Analýza usazenin na strážnických branách - Hudečková, Jana; Prokeš, Lubomír, 1973-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2009)
Bakalářskou práci jsem vypracovala na základě průzkumu historické kulturní pa-mátky ve Strážnici. Strážnické brány (Skalická a Veselská) jsou pozůstatky původního opevnění, na které působí po staletí řada negativních vlivů. Jsou to povětrnostní podmínky, vegetace (keře, tráva, lišejníky), automobilová doprava (zplodiny, solení silnic, otřesy). Pokusila jsem se charakterizovat usazeniny několika analytickými metodami, z nichž použitelné výsledky poskytla pouze infračervená spektrometrie. Metoda magnetic-ké susceptibility pouze umožnila rozlišit druh stavebního materiálu. V zájmu ochrany památky navrhuji odklon automobilové dopravy, odstranění lišej-níků a jiné vegetace rostoucí na branách.
I drew up this bachelor work on the basis of investigation of the historical cultural monument in Strážnice. The Strážnice ports (Skalica port and Veselí port) are remainders of original fortification, at what a succession of negative influences operates for centuries. These are weather conditions, vegetation (bushes, grass, lichens), automobile transport (waste products, salting of roads, shakes). I attempted to characterize of sediments of several analytical methods. Only infra-red spectroscopy gave me the applicable results. Method of magnetic susceptibility facilia-ted to differentiate of kind of building material. In the interest of monument preservation I propose a deflection of automobile transport, a removing of lichens and other vegetation growing on the ports.
Vedoucí práce: Lubomír Prokeš.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: infračervená spektroskopie; magnetická susceptibilita; sedimenty; Skalická brána; Veselská brána; infrared spectroscopy; magnetic susceptibility; sediments; Skalica port; Veselí port; Strážnice (Hodonín, Česko); Strážnice (Hodonín, Czechia); bakalářské práce