Analýza usazenin na strážnických branách - Hudečková, Jana (2009)
Bakalářskou práci jsem vypracovala na základě průzkumu historické kulturní pa-mátky ve Strážnici. Strážnické brány (Skalická a Veselská) jsou pozůstatky původního opevnění, na které působí po staletí řada negativních vlivů. Jsou to povětrnostní podmínky, vegetace (keře, tráva, lišejníky), automobilová doprava (zplodiny, solení silnic, otřesy). Pokusila jsem se charakterizovat usazeniny několika analytickými metodami, z nichž použitelné výsledky poskytla pouze infračervená spektrometrie. Metoda magnetic-ké susceptibility pouze umožnila rozlišit druh stavebního materiálu. V zájmu ochrany památky navrhuji odklon automobilové dopravy, odstranění lišej-níků a jiné vegetace rostoucí na branách.