Organická analýza kosterních pozůstatků - Musilová, Pavla (2009)
Tato práce se zabývá analýzou kosterních pozůstatků pomocí metod molekulové spektrometrie. Jednotlivé vzorky kostí pochází z různých archeologických kontextů. Teoretická část se zaměřuje především na popis chemických změn kostního minerálu hydroxyapatitu. Příčinami těchto změn může být jednak vlhkost a pH okolního prostředí, tak působení mikroorganismů. V praktické části jsou pomocí infračervené spektrometrie (FTIR) identifikovány minerály a měřeny indexy krystalinity kostního minerálu.