Antropologická analýza žárového pohřebiště kultury lužických popelnicových polí z Kravař - Dofková, Alena (2009)
Výzkum spálených kosterních pozůstatků je předmětem zájmu vědců již po dlouhou dobu. Přestože jejich výpovědní hodnota není příliš vysoká, jsou výsledky výzkumů spálených pozůstatků jedinou možností, jak získat bližší představu o společnostech uplatňujících žárový pohřební ritus. Práce je zaměřena na antropologické vyhodnocení pozůstatků z žárových hrobů pohřebiště kultury lužických popelnicových polí v Kravařích a na srovnání s dalšími podobně datovanými lokalitami. S použitím obecných zásad a postupů pro vyhodnocení žárových hrobů byl každý pohřeb sledován v několika ohledech. V porovnání s jinými pohřebišti byly zjištěny výrazné rozdíly v poměru množství zlomků v jednotlivých velikostních kategoriích, v jejich hmotnosti a také ve věkové struktuře pohřebiště. Tyto nesrovnalosti odráží špatný stupeň zachovalosti zkoumaného materiálu, neboť právě na tomto jevu závisí možnost získání hodnotnějších výsledků.