Charakterizace Streptococcus agalactiae z gynekologického materiálu - Kantorová, Krystyna; Zahradníček, Ondřej, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Studentka se především seznámí s dostupnou odbornou literaturou k problematice detekce Streptococcus agalactiae v klinickém materiálu a k těhotenskému screeningu tohoto patogena. Seznámí se také s aktuálními doporučeními odborných společností při České lékařské společnosti k této problematice. Po praktické stránce se ve spoluprácí se školitelem seznámí s konkrétním provozem Centra STD Mikrobiologického ústavu LF MU a FN u sv. Anny v Brně, prostuduje si příslušné standardní operační postupy, a sama si i vyzkouší zpracování vzorků a bude se podílet na jejich vyhodnocování. Mimo to, rovněž ve spolupráci se školitelem, vyhodnotí počet vzorků s nálezem tohoto patogena za určitou časovou jednotku, s relaci s celkovým počtem zpracovaných vzorků za stejné období a případně i s ohledem na diagnózu, věk pacientek a další data, která lze zjistit z laboratorního informačního systému
Primarily, the student will become acquinted with the accessible technical literature concerning the questions of the detection of Streptococcus agalactiae in the clinical material as well as the questions of screening pregnant women to find out whether they are carriers of the pathogen. She will also become familiar with the current recommendations of the specialist associations belonging to the Czech Medical Association (Česká lékařská společnost) which are related to these issues. As far as the practical aspect is concerned, the student will cooperate with her tutor and will acquaint herself with the particular functioning of the STD Centre of the Department of Microbiology at Faculty of Medicine, Masaryk University, and the Teaching Hospital of Saint Anna in Brno (Centrum STD Mikrobiologického ústavu LF MU a FN u sv. Anny), she will go through the relevant standard operation procedures, she will herself try to process the specimens and take part in their evaluation. Besides, also i
Vedoucí práce: Ondřej Zahradníček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: Streptococcus; streptokoky; Streptococcaceae; Streptococcus; bakalářské práce; bachelor's theses