Tvorba biofilmu a další faktory virulence u baktérií rodu Proteus - Peroutková, Tereza; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Mezi časté nozokomiální infkce patří infekce močového traktu, které způsobují komplikace zejména u pacientů s dlouhodobě zavedeným katétrem. Katétry představují pro bakterie možnost snažšího vstupu do močových cest. Rod Proteus, jeden z významných původců močových infekcí, využívá ke kolonizaci různé faktory virulence a tvorbu biofilmu.
Urinary tract infections are among the most frequently occurring nosocomial infections which can complicate the care in patients with indwelling urinary catheters. The catheters form a bridge along which bacteria can pass into the urinary tract. Several virulence factors and biofilm formation are using for colonization by genus Proteus, an important pathogen of the urinary tract.
Vedoucí práce: Veronika Holá
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: biofilmy; enterobakterie; biofilms; Enterobacteriaceae; bakalářské práce; bachelor's theses