Tvorba biofilmu a další faktory virulence u baktérií rodu Proteus - Peroutková, Tereza (2009)
Mezi časté nozokomiální infkce patří infekce močového traktu, které způsobují komplikace zejména u pacientů s dlouhodobě zavedeným katétrem. Katétry představují pro bakterie možnost snažšího vstupu do močových cest. Rod Proteus, jeden z významných původců močových infekcí, využívá ke kolonizaci různé faktory virulence a tvorbu biofilmu.