Houbové chitinázy v životním prostředí - Lerchová, Pavla; Krsek, Martin, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Chitinázy jsou enzymy rozkládající široce rozšířený polysacharid chitin. Kromě hub jsou produkovány některými bakteriemi a viry, rostlinami, měkkýši, členovci, nematody a také obratlovci včetně člověka. Chitinázy hrají důležitou roli v morfogenezi, parazitismu a výživě. U rostlin a obratlovců mají také obrannou funkci proti patogenům obsahujícím chitin. Tato práce je zaměřena na využití chitinolytických hub v biologické kontrole. Chitinolytické organismy mohou být také využity při zpracování chitinózního odpadu. Biokompatibilita a další vlastnosti chitinu a jeho derivátů umožňují jejich využití v medicíně a dalších oblastech lidské činnosti.
The chitinases are enzymes which degradate the wide-spread polysacharid chitin. Except for fungi, chitinases are produced by some bacteria and viruses, plants, molluscs, arthropodes, nematodes and also by vertebrates including human. The chitinases play an important role in morphogenesis, parasitism and nutrition. In plants and vertebrates, they have also defensive role against chitinous pathogens. This thesis is focused on chitinolytic fungi and their use in biological control. The chitinolytic organisms can be also used in chitinous waste processing. Biocompatibility and other qualities of chitin and its derivatives enable their use in medicine and other areas of human activity.
Vedoucí práce: Martin Krsek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: enzymy; houby; enzymes; mushrooms; bakalářské práce; bachelor's theses