Houbové chitinázy v životním prostředí - Lerchová, Pavla (2009)
Chitinázy jsou enzymy rozkládající široce rozšířený polysacharid chitin. Kromě hub jsou produkovány některými bakteriemi a viry, rostlinami, měkkýši, členovci, nematody a také obratlovci včetně člověka. Chitinázy hrají důležitou roli v morfogenezi, parazitismu a výživě. U rostlin a obratlovců mají také obrannou funkci proti patogenům obsahujícím chitin. Tato práce je zaměřena na využití chitinolytických hub v biologické kontrole. Chitinolytické organismy mohou být také využity při zpracování chitinózního odpadu. Biokompatibilita a další vlastnosti chitinu a jeho derivátů umožňují jejich využití v medicíně a dalších oblastech lidské činnosti.