Původ syfilis: hypotézy ve světle nových molekulárních dat - Nechvátal, Lukáš (2009)
Současný výzkum původce syfilis, Treponema pallidum ssp. pallidum, prináší velké množství molekulárně-genetických dat o bakteriálních kmenech způsobujících syfilis. Současně se hromadí data o původcích chorob, kteří jsou původci syfilis velmi podobní (Treponema pallidum ssp. pertenue a Treponema pallidum ssp. endemicum). Molekulárně-genetická data o těchto bakteriálních patogenech (a také o dalších příbuzných kmenech) umožňují kriticky posoudit některé z obvyklejších hypotéz o původu syfilis a dalších příbuzných onemocnění. Cílem bakalářské práce je utřídit dostupné informace o původu syfilis a konfrontovat je s nově získanými molekulárními daty