Mammalian glacial refugia in Europe - Tříska, Petr (2009)
Poslední glaciální cyklus významně ovlyvnil biodiverzitu a biogeografii evropských savců. Koncem Pleistocénu klimatické podmínky v Evropě dosáhli minimálních teplot a extrémní aridity. Kontinentální ledovec pokrýval Severní Evropu a sucho spolu se silnými větry omezovalo růst temperátní vegetace v středních zeměpisných šířkách. Počas tohoto nepříznivého období se savci stáhli do oblastí s mírnejším klimatem - do glaciálních refugií. Expanze populací po skončení nepříznivého období a následná disperze z refugií je znatelná ze současné molekulární divergenci každého druhu. Tato fylogeografická data spolu s fosilním záznamen a biogeografickými indiciemi umožňují identifikovat a lokalizovat tato glaciální refugia. Tato práce mapuje glaciální refugia v Evropě v období posledního glaciáního maxima (LGM), datovaného před 22-19 tisíc lety. Na základě svého výzkumu jsem v Evropě identifikoval devět glaciálních refugií. Tradiční středomořská refugia, Iberský, Apeninský a Balkánský polostrov, jso.