Azotobacter a nesymbiotická fixace molekulového dusíku - Chmelík, Dominik (2009)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice biologické fixace molekulového dusíku mikroorganismy, se zaměřením na bakteriální rod Azotobacter. Mikroorganismy schopné využívat molekulární dusík jsou označováni jako diazotrofové a je pro ně charakteristická přítomnost enzymu nitrogenázy. Práce též popisuje možnosti využití azotobacterů v zemědělství a ve výrobních odvětvích zabývajících se zpracováním bakteriálních polysacharidů, zejména alginátu a PHB.