Vliv povrchových vlastností materiálů na adherenci mikrobů - Dvorský, Petr; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Adheze mikroorganismů k povrchu je rozhodující moment v tvorbě mikrobiálního biofilmu. Mikrobiální adheze je komplexní proces zahrnující proteiny, polysacharidy a fyzikálně-chemické interakce. Jakmile se mikroorganismus přiblíží k povrchu, je jím buď přitahován nebo odpuzován, což záleží na mnoha různých nespecifických interakcí. Nejsilnější z těchto interakcí jsou hydrofobní síly a adheze mikroorganismů k povrchu je často umožněna právě díky těmto interakcím. V této bakalářské práci byl studován růst biofilmu pěti bakteriálních a jednoho kvasinkového kmenu na povrchu močových katétrů a mikrotitračních destiček v závislosti na jejich povrchové hydrofobicitě či hydrofilitě.
The microbial adhesion to the surface is critical moment for the formation of microbial biofilm. Microbial adhesion to the surface is a complex process, involving physico-chemical, protein and polysaccharide factors. As soon as microorganisms reach the surface, they start to be attracted or repelled by it, depending on the sum of many different non-specific interactions. Hydrophobic interactions are the strongest of these non-specific interactions and adhesion to the surface is often mediated by this type of interactions. In this study the formation of biofilm by five bacterial and one yeast strain was measured on the urinary catheters´ surfaces and microtitre plates depending on material surface hydrophobicity/hydrophility.
Vedoucí práce: Veronika Holá
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: biofilmy; mikroorganismy; biofilms; microorganisms; bakalářské práce; bachelor's theses