Vliv povrchových vlastností materiálů na adherenci mikrobů - Dvorský, Petr (2009)
Adheze mikroorganismů k povrchu je rozhodující moment v tvorbě mikrobiálního biofilmu. Mikrobiální adheze je komplexní proces zahrnující proteiny, polysacharidy a fyzikálně-chemické interakce. Jakmile se mikroorganismus přiblíží k povrchu, je jím buď přitahován nebo odpuzován, což záleží na mnoha různých nespecifických interakcí. Nejsilnější z těchto interakcí jsou hydrofobní síly a adheze mikroorganismů k povrchu je často umožněna právě díky těmto interakcím. V této bakalářské práci byl studován růst biofilmu pěti bakteriálních a jednoho kvasinkového kmenu na povrchu močových katétrů a mikrotitračních destiček v závislosti na jejich povrchové hydrofobicitě či hydrofilitě.