Leptospiróza a ekologie jejích původců - Klajblová, Kristýna (2009)
Leptospiróza je přírodně-ohnisková zoonóza, která je rozšířena kosmopolitně. V České republice je ročně zaznamenáno maximálně 100 případů. Původcem onemocnění je spirocheta Leptospira interrogans. Tento bakteriální druh se člení do 23 séroskupin čítajících přes 200 sérovarů. Nejběžnějšími sérovary v České republice jsou L. icterohaemorrhagiae a L. grippotyphosa. Leptospiry jsou udržovány v přírodních ohniscích prostřednictvím rezervoárových hostitelů, kteří slouží jako potenciální zdroj infekce pro člověka a vnímavá zvířata. K přenosu nákazy dochází kontaktem s vodou (nebo půdou) kontaminovanou močí infekčních zvířat. Příznaky leptospirózy jsou různé, od běžného chřipkovitého onemocnění až po závažné postižení jaterní a renální funkce. K léčbě se většinou používají antibiotika (penicilin nebo doxycyklin). Psy a další domácí zvířata je běžně možné očkovat. Tato práce obsahuje poznatky o taxonomii a ekologii rodu Leptospira, klinický a epidemiologický přehled leptospirózy.