Životní cykly zástupců subaerických cyanobakteriálních biodeteriogenů v přírodních populacích a kulturách - Orava, Jiří (2009)
Cyanobakterie patří mezi hlavní zástupce aerofytických synuzií v městských biotopech, kde se podílejí na fenomenu biodeteriorace stavebních materiálů. Díky neznalosti diverzity fenotypové a genotypové, ontogeneze, variability a kultivace zůstává přijatelný koncept i systematika skupiny zcela nejasná. Cílem je jednak teoretické studium literatury, metodická příprava a izolace několika druhů z přírodního materiálu (z městských biotopů střední Evropy), studium variability cyanobakterií v kulturách (Chroococcidiopsis, Leptolyngbya, atd.), pozorování rozmnožování s cílem rekonstrukce životního cyklu vybraných druhů a jejich taxonomické zpracování v rámci bakalářské práce. Studium přírodních populací je zaměřeno na výzkum biodiverzity zástupců této skupiny u nás a na sledování jejich ontogenetických cyklů in situ. Výzkum byl financován z výzkumného záměru číslo MSM0021622416.