Význam semen dřevin v potravě lesních hlodavců - Schrommová, Vendula, 1987- (2009)
Vzájemné interakce mezi dřevinami a lesními hlodavci nejsou stále zcela jasné. Jsou ale důležité pro zhodnocení vlivu drobných semenožravých savců na obnovu lesa. Poznání těchto vztahů by mohlo umožnit lepší ochranu listnatých stromů, které jsou nedílnou součástí přírodě blízkého lesa. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První část této práce, literární rešerše, se zabývá populační dynamikou a potravními preferencemi drobných savců. Semena dřevin výrazným způsobem ovlivňují populační dynamiku drobných savců - např. velikost populace semenožravých hlodavců je pozitivně korelována s nadúrodou semen dřevin. Úspěšnost přežívání a rozmnožování hlodavců však není spojeno pouze s velikostí úrody semen, ale také se schopností lesních hlodavců preferovat energeticky nejvýhodnější stravu. Výběr potravy je ovlivňován několika faktory, mezi které se řadí schopnost hlodavce se učit, chemické složení, velikost a druh semene a v neposlední řadě také druh hlodavce. Dále se tato práce věnuje ekol.