Variabilita vegetace zdí jižně od Karlových Varů - Dolejší, Ctibor (2009)
Tato práce zkoumá flóru a vegetací zdí v oblasti jižně od Karlových Varů v Západních Čechách. Na zdech nalezených v této oblasti bylo zapsáno 86 fytocenologických snímků, z toho 28 na horizontálách a 58 na vertikálách zdí. Ve snímcích bylo zaznamenáno 123 druhů cévnatých rostlin a 45 druhů mechorostů. Velká většina druhů se vyskytovala s nízkou stálostí, pouze 6% duhů se vyskytovalo se stálostí nad 20 %. Celkově nejčastějšími druhy byly Poa nemoralis, Taraxacum sect. Ruderalia a Urtica dioica, z mechorostů Tortula muralis a Brachythecium rutabulum. Na zkoumaných zdech bylo zaznamenáno průměrně 16 % nepůvodních druhů (z toho 13 % archeofytů a 3 % neofytů). Ze všech nalezených druhů cévnatých rostlin tvořily nepůvodní druhy 26 %. Metodou TwinSpan byly podle podobnosti vegetace rozlišeny celkem 4 skupiny, přičemž u každé z nich bylo popsáno druhové složení, ekologické nároky a rozšíření ve studované oblasti. Popsaná společenstva byla srovnána s vegetací analogických stanovišť v jiných obl.