Teplomilné doubravy v Českém středohoří - Mazák, Michal, 1980- (2009)
Cílem této bakalářské práce je posbírat data o druhovém složení různých typů teplomilných doubrav v Českém středohoří, charakterizovat strukturu jejich variability a pokusit se najít základní ekologické faktory, jež tuto strukturu podmiňují. Celkem bylo zapsáno a analyzováno 25 fytocenologických snímků. Získaný soubor byl pomocí klasifikačního algoritmu TWINSPAN na základě podobnosti v druhovém složení rozdělen na pět skupin. V první skupině snímků jsou zahrnuty xerotermní doubravy extrémních azonálních stanovišť na příkrých svazích, pokrytých mělkými, suchými, živinami chudými půdami na zásaditém i kyselém podloží. Druhá skupina, zastoupená jedním snímkem, představuje kyselé, druhově chudé doubravy. Třetí skupina obsahuje světlé, kyselé teplomilné doubravy vyskytující se v blízkosti skalních výchozů kyselých hornin. Čtvrtou skupinu tvoří xeromezické doubravy, osídlující přechodové polohy mezi xerotermními šipákovými doubravami a mezickými stanovišti teplých dubohabřin. V páté skupině .