Vertikální distribuce makrozoobentosu vysychavého toku - Hanáková, Eva (2009)
Abstrakt Hyporeál může hrát důležitou roli jako refugium pro organismy tekoucích vod v obdobích nepříznivých podmínek, jako jsou záplavy nebo naopak období sucha. Tato práce je věnována výzkumu vertikální distribuce makrozoobentosu intermitentního toku a jeho reakci na dočasné vyschnutí lokality. Výzkum proběhl v roce 2005 na 2. říčním kilometru Gránického potoka u Znojma. Studovaný úsek pravidelně každé léto vysychá. Vzorky byly odebrány metodou „freeze-coring“ do hloubky 70 cm a byly rozděleny na vrstvy po 10 cm. Sondy byly odebrány ve třech odběrových termínech (jaro, léto a podzim), vždy na třech různých habitatech: břeh, peřej a tůň. Vyschnutí odběrového místa bylo zaznamenáno při letním odběru. Největší celkovou abundanci ze všech druhů měl Gammarus fossarum a v rámci vyšších taxonů to byla skupina Chironomidae. Bylo zjištěno, že skupiny Ephemeroptera, Plecoptera a Trichoptera (EPT), stejně jako ostatní makrozoobentos, v době vyschnutí úseku toku prakticky nevyužívaly hlubší hypo.