Využitie experimentálnych a morfologických metód pri štúdiu interakcií medzi hostiteľom a jednobunkovým parazitom - Ilgová, Jana; Valigurová, Andrea, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
Predkladaná bakalárska práca má podobu laboratórneho manuálu, ktorý sa sústredí na problematiku morfologickej úrovne interakcií medzi hostiteľom a jednobunkovým parazitom. Zahŕňa prehľad v súčasnosti používaných metodík, ktorému predchádza uvedenie do problematiky v podobe stručnej charakteristiky jednobunkovcov a opisu ekologických, imunologických a morfologických interakcií. Dôraz je kladený na diagnostiku, experimentálne infekcie, vizualizáciu komponentov hostiteľskej a parazitickej bunky, sledovanie zmien štruktúry buniek a tkanív vplyvom parazitizmu a ich porovnanie s neparazitovanými tkanivami. Súčasťou spracovania je aj aplikácia a štandardizácia konkrétnych morfologických prístupov na tkanivách infikovaných jednobunečnými parazitmi. Text zahŕňa použité protokoly a návody na prípravu potrebných reagencií. Výsledky použitých histologických, koprologických a imunocytochemických postupov sú zdokumentované v obrazovej prílohe.
Bachelor thesis entitled “Experimental and morphological methods used to study the interactions between host and parasitic protist” represents a laboratory manual, which is concerned with morphological level of the host-unicellular parasite interactions. It comprises of a review of modern methods, brief introduction in the taxonomy of protists and description of ecological, immunological and molecular interactions. Emphasis is put on the diagnostic methods, experimental infections, visualization of host´s and parasite´s cellular components, analysis of the cell and tissue changes caused by parasitism, and comparison of these pathological changes with non-parasitized tissues. The major part of the thesis is dedicated to the application and standardization of morphological methods used in the study of tissues infected by parasitic protists. Thesis contains protocols along with instructions how to prepare required reagents. The results of used histological, coprological and immunocytochem.
Vedoucí práce: Andrea Valigurová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: parazit a hostitel; parazitičtí prvoci; parasite and host; parasitic protozoa; bakalářské práce; bachelor's theses