Výběr úkrytů netopýry s přihlédnutím k olfaktorickým signálům - Švaříčková, Jana, 1986- (2009)
Netopýři jsou živočichové, kteří jsou existenčně závislí na výběru vhodného úkrytu. V souvislosti se svými měnícími se životními nároky preferují úkryty s rozmanitými vlastnostmi a některé druhy proto úkryty často střídají. Zde se setkáváme s modelem „fission-fusion“, kdy netopýři tvoří malé skupinky v několika úkrytech a jindy se opět seskupují. Proto jsou důležité také vztahy mezi jedinci, kteří by měli být schopní rozpoznat členy své sociální skupiny. Netopýři tedy potřebují mít povědomí o širokém spektru vhodných úkrytů a také být schopni je rozpoznávat. Využívat mohou prostorové paměti nebo může docházet k předávání informací sociálním učením. Při rozpoznávání úkrytů netopýrům napomáhají zřejmě především hlasy ozývající se z úkrytů a jejich okolí. Dalším vodítkem mohou být zejména olfaktorické signály, pach úkrytu způsobený například potřísněním močí a trusem. Úkrytovému chování netopýrů je v posledních letech věnovaná zvýšená pozornost. Zkoumají se zejména typy úkrytů les.