Interakce mezi netopýry a jejich úkrytovými ektoparazity - Růžičková, Lucie, 1987- (2009)
Tato práce pojednává o ektoparazitech netopýrů, sestává z informací získaných z literatury a také z vlastní terénní práce a výsledků. Zpracovává problematiku vzájemného působení ektoparazitů a jejich hostitelů se zaměřením na temporární parazity v úkrytech. Jsou rozebírány obecné faktory ovlivňující tyto interakce, například typ hostitelova úkrytu, mikroklimatické podmínky, hostitelská specifita, množství přítomných netopýrů a obranyschopnost jejich organismu. Práce dokumentuje negativní dopad infestace na netopýry a rozebírá jejich možné antiparazitické strategie. Patrně nejzávažnější z nich se zdá být střídání úkrytů. Modelovým úkrytovým ektoparazitem netopýrů jsou štěnice (Cimicidae, Heteroptera). Nakonec je představen nový způsob vzorkování tohoto hmyzu v prostorných úkrytech a dílčí výsledky studia sezónní dynamiky štěnice Cimex pipistrelli na třech lokalitách České republiky.