Srovnání flóry v různých typech zástavby v městě Humpolci a blízkém okolí - Obstová, Barbora, 1987- (2009)
Ve vegetačním období roku 2008 byla mapována planě rostoucí flóra, ruderální biotopy a výskyt invazních rostlin na území města Humpolce. Cílem práce bylo zhotovit druhové soupisy a vegetační mapy osmi vybraných kvadrátů zájmového území, porovnat kvadráty mezi sebou a posoudit možnosti praktického využití výsledků pro hodnocení vlivů města na životní prostředí. Bylo vybráno celkem osm kvadrátů o rozměrech cca 280 x 300 m (odvozených od sítě pro mapování středoevropské flóry) podle převažujícího typu zástavby: historické centrum, čtvrť rodinných domů, panelové sídliště, průmyslová zóna, zemědělský areál, autokrosová trať, dálniční uzel a vesnice Plačkov. Jednotlivé kvadráty se odlišovaly počtem zjištěných druhů planě rostoucích cévnatých rostlin (138-200 z celkových 377), počtem typů ruderálních biotopů (11-19 z celkových 33), převládajícími biotopy (od ruderálních trávníků s Lolium perenne v centru města a na autokrosovém závodišti přes porosty asociace Tanaceto-Artemisietum vulgaris v.