Patologické změny v oblasti kloubů dolní končetiny - Hybášková, Marcela (2009)
Tématem práce je vypracování přehledu patologických změn velkých kloubů dolní končetiny u historické populace, přičemž zdrojem informací jsou vědecké časopisy a odborné knižní publikace. Patologie kloubů u recentní populace zahrnuje nejen kost ale i ostatní měkké tkáně kloubu členěné podle lokalizace a s ohledem na věk pacienta. Na kosterním materiálu historické populace z tuzemských i zahraničních nalezišť bylo pozorováno několik kategorií kloubních patologií v oblasti dolní končetiny. Nejčetnější byly degenerativně-produktivní změny, následované traumaty a umělými zásahy, vrozenými vadami, nespecifickými a specifickými záněty. Poměrně početná je i skupina nezařazených osteopatií, pod kterou spadají patologie nazařaditelné do předchozích kategorií, ale i popis patologických stavů bez diagnózy.