Antropologická rekonstrukce podoby člověka podle lebky - Vaníčková, Eva, 1985- (2009)
Rekonstrukce podoby člověka podle lebky je metoda, pomocí které je možné člověku znovu navrátit jeho tvář. Její historie sahá až do 7. století před naším letopočtem, ale na skutečně vědeckou bázi byla postavena teprve až v 70. letech 20. století. V těchto letech byla významně obohacena a zpřesněna využitím ultrazvuku ke zkoumání vztahů mezi tvarem lebky a tvarem obličeje. Antropologická rekonstrukce se využívá především v paleoantropologii při rekonstrukci podoby pravěkých lidí, v historické antropologii při určování podoby významných osobností, a v oblasti forezní antropologie a kriminalistiky při pátrání po pohřešovaných osobách a identifikaci neznámých kostrových pozůstatků. Rekonstrukce podoby člověka podle lebky lze rozdělit na kresebné a plastické rekonstrukce, přičemž se mohou realizovat buď manuálně nebo pomocí počítačového softwaru. Teoretická část této práce je zaměřená na základní pojmy související s rekonstrukcí podoby jako vlastnosti lidského obličeje a rekonstrukční metod.