Šaratice - významný zdroj minerální vody - Oujezdský, Michal (2009)
Léčivá minerální voda Šaratica je unikátním přírodním produktem, jemuž je v literatuře i mezi odbornou veřejností věnována poměrně malá pozornost. V této práci jsou shrnuty základní informace o minerální vodě Šaratici, týkající se především přírodních podmínek panujících v oblasti jejího výskytu, její geneze, kvalitativních a kvantitativních charakteristik, problematiky ochrany, ohrožení a jejího vlivu na život obyvatel v jednotlivých obcích, na jejichž katastrálním území se zdroje této vody nacházejí.