Funkční odpověď v lovu kořisti u myrmekofágních pavouků - Líznarová, Eva (2009)
Teoretická část práce zahrnuje literární rešerši na téma funkční odpověď v lovu kořisti, obsahuje popis čtyř základních typů funkčních odpovědí a jsou uvedeny hlavní charakteristiky predátora a jeho kořisti, které mají vliv na vznik funkční odpovědi určitého typu. Podrobněji se zaměřuje na funkční odpověď Typu 4, která byla nalezena u několika různých predátorů, a na příčiny vzniku této odpovědi. V praktické části byly provedeny experimenty na zjištění funkční odpovědi u myrmekofágního pavouka Zodarion rubidum a jeho kořisti, mravenců Tetramorium caespitum. Byl potvrzen předpoklad výskytu funkční odpovědi Typu 4 u těchto pavouků, byl tedy zjištěn klesající počet ulovené kořisti při vysokých populačních hustotách mravenců. Příčinou poklesu je obrana mravenců před útokem pavouka a schopnost mravenců usmrtit pavouka.