Reversní sexuální kanibalismus u pavouků Micaria sociabilis - Sentenská, Lenka (2009)
Teoretická část mé bakalářské práce shrnuje základní informace o sexuálním kanibalismu a zaměřuje se na jeho reversní formu, která představuje situaci, při které samec zabije a zkonzumuje samici. Toto chování bylo dosud zaznamenáno jen u několika málo pavoukovců a korýšů. Předpokladem pro jeho výskyt bývá určitá výhoda samce, kterou nejčastěji představuje velikostní převaha. V praktické části bylo uskutečněno sledování reprodukčního chování pavouků druhu Micaria sociabilis. Bylo dokázáno, že se u těchto pavouků vyskytuje reversní sexuální dimorfismus i reversní sexuální kanibalismus, jehož frekvence byla zaznamenána a analyzována s ohledem na velikost těla obou pohlaví. Bylo pozorováno, že se někteří samci chovají kanibalisticky k menším samicím, nebylo však dokázáno, že by se přednostně pářili s většími samicemi. Rovněž byl zaznamenán výskyt násilné kopulace.