Ekofyziologická adaptace pavouků rodu Selamia k myrmekofágii - Michalko, Radek (2009)
V teoretické části této práce byla vypracována rešerše na téma vlivu potravy s různou kvalitou na metabolismus a fitness pavouků, konkrétně na jejich úmrtnost, růst, vývoj, fekunditu a fertilitu. Rovněž zde byl uveden rozdíl ve vlivu polytypické a monotypické diety na polyfágní a stenofágní predátory. Dále se tato část věnuje mechanismům, kterými se pavouci brání vlivům nekvalitní potravy - např. detoxikační enzymy, vytvoření averse, kompenzační růst nebo nutričně-specifická konzumace potravy. V praktické části byl sledován vliv dvou různých typů diet na fitness juvenilních jedinců Selamia reticulata s cílem zjistit, zda se u tohoto druhu vyskytují určité potravní preadaptace k myrmekofágii. Juvenilové byli rozděleni do 2 dietních skupin, první se skládala pouze z mravenců a druhá ze směsi různých členovců včetně mravenců. Obě dietní skupiny se navzájem významně lišily pouze v hmotnosti, kdy pavouci s dietou složenou ze směsi různých členovců vážili po celou dobu experimentu více, než .