Ostrůvky vegetace acidofilních trávníků: jaký vliv má velikost ostrůvku na druhovou bohatost mikrostanovišt? - Sekerková, Hana (2009)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaký je vztah mezi počtem druhů ve snímku a velikostí ostrova a jak pH půdy ovlivňuje druhové složení. Na 17 ostrůvcích acidofilních trávníků v zemědělské krajině na Třebíčsku bylo zaznamenáno 68 fytocenologických snímků o velikosti 50 x 50 cm. Snímky byly do vegetace umísťovány náhodně, podle předem daných kritérií, v každém snímku byly zapsány cévnaté rostliny, odebrán vzorek půdy pro analýzu pH a změřena hloubky půdy. Snímky byly rozděleny na základě druhového složení do dvou skupin podle produktivity. Výsledky ukázaly pozitivní vztah mezi počtem druhů ve snímku a velikostí ostrova. Pro počty druhů v jednotlivých snímcích byl výsledek signifikantní, pro průměrný počet druhů ze všech snímků na ostrově nikoliv. Ve srovnání skupin mezi sebou jsou stanoviště snímků první skupiny charakterizována větším množstvím světla, nižším pH, menším množství živin a menší vlhkostí.V první skupině méně produktivních stanovišť rostl počet druhů ve snímku sign.