Využití půdních mikroorganismů v biomonitoringu nové poznatky a přístupy - Trávníčková, Eva (2009)
Tato práce vznikla s cílem poukázat na existenci molekulárně biologických metod coby nástrojů biomonitoringu a nabídnout jejich užití v praxi pro Laboratoř půdní ekotoxikologie centra RECETOX Masarykovy Univerzity v Brně. Bylo vybráno několik molekulárně biologických metod, které se popř. dají propojit s izotopovými metodami. Nedílnou součástí práce jsou také kapitoly popisující přípravné práce jako izolace nukleových kyselin a jejich amplifikace pomocí PCR, stejně tak jako popis nástrojů, jak vyhodnotit a interpretovat získaná data. Nejvíce prostoru bylo věnováno elektroforetickým a hybridizačním metodám, na které se v mezinárodních pracích dá narazit nejčastěji a které jsou klasifikovány jako citlivé a přitom relativně nenáročné na provedení, čas a interpretaci, tedy s velkým potenciálem pro užití v rutinní praxi. Pro ilustraci jsou ke konci teoretické části uvedeny studie používající vybrané techniky. Experimentální část měla za cíl seznámit se s již zavedenými technikami používanými pro hodnocení půd v centru RECETOX.