Kvasinky jako modelový organismus v ekotoxikologii - Buráňová, Veronika; Hilscherová, Klára, 1972-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2009)
Kvasinky jsou mikroskopické organismy s eukaryotickou stavbou buněk, které v rámci říše Fungi tvoří nejednotnou taxonomickou skupinu a jejichž biologie je do značné míry závislá na charakteru vnějších podmínek. Představují důležitý modelový organismus při studiu biologie eukaryotických buněk díky dobře prostudovanému genomu a snadné kultivaci. V oblasti ekotoxikologie se kvasinky především používají v in vitro testech pro stanovení genotoxicity a specifických mechanismů toxicity závislých na aktivaci nukleárních receptorů pomocí transfekovaných reportérových genů. Oproti testům genotoxicity pracujícím na stejném principu s bakteriemi představují jako zástupci Eukaryot více relevantní organismy. V případě testů interakce testovaných sloučenin s nukleárními receptory je jejich velkou předností oproti obdobně prováděným testům na buňkách savčích linií jejich receptorová specifičnost a snadná kultivace navíc na médiu neobsahujícím steroidní látky.
Yeasts are eucaryotic microscopic organisms, which don´t form united taxonomic group in the kingdom of Fungi. The biology of these organisms is mostly dependent on the character of external conditions. Yeasts are important model organisms which are used for studying biology of eukaryotic cells especially because of their easy cultivation and well-known genom. In the area of ecotoxicology yeasts are used primarily in in vitro assays for detection of genotoxicity and in a yeast-based steroid hormone receptor gene transcription assays. In assays assessing genotoxic potencial of tested compounds yeasts as representatives of Eucaryotcs are more relevant organisms than bacteria which are used in assays in a similar way. Ease of cultivation, use of medium lacking steroids and receptor's specifity are important advantages of yeast models in steroid hormone receptor gene transcription assays in comparison with similar in vitro assays using mammalian cells as model organisms.
Vedoucí práce: Klára Hilscherová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: biotesty; ekotoxikologie; kvasinky; techniky in vitro; biological assay; environmental toxicology; In Vitro Techniques; Yeasts; bakalářské práce; bachelor's theses