Kvasinky jako modelový organismus v ekotoxikologii - Buráňová, Veronika (2009)
Kvasinky jsou mikroskopické organismy s eukaryotickou stavbou buněk, které v rámci říše Fungi tvoří nejednotnou taxonomickou skupinu a jejichž biologie je do značné míry závislá na charakteru vnějších podmínek. Představují důležitý modelový organismus při studiu biologie eukaryotických buněk díky dobře prostudovanému genomu a snadné kultivaci. V oblasti ekotoxikologie se kvasinky především používají v in vitro testech pro stanovení genotoxicity a specifických mechanismů toxicity závislých na aktivaci nukleárních receptorů pomocí transfekovaných reportérových genů. Oproti testům genotoxicity pracujícím na stejném principu s bakteriemi představují jako zástupci Eukaryot více relevantní organismy. V případě testů interakce testovaných sloučenin s nukleárními receptory je jejich velkou předností oproti obdobně prováděným testům na buňkách savčích linií jejich receptorová specifičnost a snadná kultivace navíc na médiu neobsahujícím steroidní látky.