Vliv změn odtokových poměrů v povodí Pšovky na krajinný ráz CHKO Kokořínsko - Jakubínský, Jiří (2009)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vývojem krajinného rázu povodí říčky Pšovky, rozkládajícího se v severní části Středočeského kraje. Hlavním cílem práce je sledování vývoje krajiny, ovlivněného změnami odtokových poměrů. Intenzita změn byla hodnocena na základě studia starých map s archivními materiály a jejich porovnání se současným stavem, zjištěným terénním průzkumem krajiny. Na příkladu trojice katastrálních území v rámci povodí, byl vývoj krajinné struktury porovnán s výsledky výpočtů koeficientu ekologické stability.