Teplotní a vlhkostní stratifikace atmosféry v okolí stanice J. G. Mendela - Jagoš, Tomáš (2009)
Severovýchodní oblast Antarktického poloostrova je z pohledu klimatických podmínek dosud nedostatečně prozkoumaná. Proto bylo na základě měření teploty vzduchu a relativní vlhkosti na ostrově Jamese Rosse za období 2005-2007 charakterizováno teplotní a vlhkostní zvrstvení atmosféry v severní části ostrova. Využitím údajů o směrech proudění větru byl zhodnocen vliv advekce vzduchových hmot na hypsometrické gradienty teploty, tlaku vodní páry a sytostního doplňku.