Uherské Hradiště versus Hodonín; komparační analýza - Šišperová, Ivana (2009)
Uherské Hradiště a Hodonín - města jihovýchodní Moravy, která jsou již více než 750 let přirozenými centry regionu. Obě města mají v posledních sedmi letech velmi podobný počet obyvatel. Ke vzájemnému srovnání, o něž se pokouší tato práce, však dochází velmi ojediněle, protože každé z měst leží v jiném kraji. Práce obsahuje komparaci vlastivědné literatury týkající se Uherského Hradiště a Hodonína, zmiňuje historii měst se zaměřením na jejich postavení ve veřejné správě a analyzuje vývoj počtu obyvatel v Uherském Hradišti a v Hodoníně v letech 1869-2001, zabývá se také příčinami demografického vývoje a strukturou obyvatelstva obou měst po roce 1989.