Typizace fenotypově obtížně odlišitelných izolátů koaguláza-negativních druhů stafylokoků - Chomoucká, Jana (2009)
Koaguláza negativní stafylokoky tvoří významnou část přirozené mikroflóry pokožky a sliznic člověka a zvířat. Tyto mikroorganizmy mohou ale také být původci závažných infekcí, zejména infekcí nozokomiálního původu. Kmeny způsobující nozokomiální infekce jsou častěji než jiné kmeny koaguláza negativních stafylokoků vybaveny vlastnostmi považovanými za faktory virulence (schopnost tvořit biofilm, antimikrobní rezistence aj.). Z klinických a epidemiologických důvodů je proto důležitá přesná identifikace a typizace těchto kmenů. Cílem této diplomové práce bylo s pomocí fenotypových a genotypových metod identifikovat 31 fenotypově obtížně odlišitelných izolátů koaguláza negativních druhů stafylokoků z humánního klinického materiálu, a poté srovnat výsledky identifikace dosažené biotypizací a molekulárně - biologickými metodami. Studované kmeny byly nejprve podrobeny biochemické identifikaci pomocí komerční soupravy STAPHYtest 24 a dodatkových testů k detekci tvorby katalázy, cytochromoxidáz