Využití metod amplifikace DNA při identifikaci baktérií rodu Lactobacillus - Turková, Kristýna (2009)
Významnou součástí běžné gastrointestinální mikroflóry a fermentovaných mléčných výrobků jsou bakterie rodu Lactobacillus. Identifikace těchto mikroorganizmů pomocí biochemických testů není spolehlivá. V dnešní době se k rychlé a přesné identifikaci bakterií rodu Lactobacillus využívají DNA amplifikační metody. Cílem práce bylo identifikovat 50 kmenů rodu Lactobacillus izolovaných ze stolice plně kojených dětí. Všechny kmeny byly kultivovány v MRS médiu s 0,05 % cysteinem při 37 °C. Bakteriální DNA byla izolována metodou fenolové extrakce. Identifikace kmenů byla provedena pomocí rodově specifické PCR, druhově specifických PCR, rep-PCR s primerem (GTG)5 a RAPD s primerem M13. Do rodu Lactobacillus bylo pomocí rodově specifické PCR zařazeno 49 kmenů. Do druhů bylo pomocí druhově specifických PCR zařazeno 42 kmenů. Druhová identifikace kmenů byla ověřena pomocí rep-PCR a RAPD. Fingerprintové profily jednotlivých kmenů byly porovnány s využitím UPGMA analýzy a Pearsonova korelačního koe