Antimikrobiální rezistence a její determinanty u bakterií izolovaných z akvarijních ryb - Kučerová, Jana (2009)
Šíření antimikrobiální rezistence v důsledku neuváženého používání antimikrobiálních látek se stalo v posledních letech vážným celosvětovým problémem nejen v humánní, ale i ve veterinární medicíně. S rezistencí patogenních bakterií, následným selháním terapie a vznikem vážných ekonomických ztrát se potýkají i akvakultury. Zvláštní skupinou takto chovaných organizmů jsou akvarijní ryby. Studií zabývajících se rezistencí bakterií izolovaných z akvarijních ryb bylo do současné doby provedeno velmi málo. V rámci této diplomové práce bylo identifikováno celkem 118 izolátů z akvarijních ryb importovaných nejčastěji z jihovýchodní Asie. Jejich citlivost k 12 antimikrobiálním látkám byla stanovena difuzní diskovou metodou a u bakterií rodu Aeromonas i agarovou diluční metodou. Bylo zjištěno vysoké procento izolátů rezistentních zejména k ampicilinu, oxytetracyklinu a kyselině oxolinové. Jednotlivé izoláty vykazovaly rezistenci současně k několika testovaným antimikrobiálním látkám (u rodu Aero.