Izolace virů přenášených komáry na buněčných kulturách - Kazdová, Klára; Hubálek, Zdeněk, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Lužní ekosystémy jižní Moravy jsou občas vystaveny komářím kalamitám, během kterých může docházet k nákaze místního obyvatelstva některým z komáry přenášených virů. Jedná se především o virus Ťahyňa, není však vyloučena infekce dalšími arboviry (např. Batai a nově i virus West Nile, zejména jeho méně patogenní kmen Rabensburg). Tato práce se zabývá virologickým vyšetřením komárů odchycených na jižní Moravě a identifikací z nich vyizolovaných agens pomocí virus neutralizačního mikrotestu. Celkem bylo vyšetřeno 9 742 komárů třinácti druhů, ze kterých se podařilo vyizolovat dva kmeny orthobunyaviru Ťahyňa a jeden kmen flaviviru West Nile
Floodplain ecosystems of Southern Moravia are occasionally exposed to mosquito overpopulation. During these episodes, infection of local inhabitants with mosquito-borne viruses may occur, mostly with Ťahyňa virus. Other potential arboviral agents could involve e.g. Batai and recently also West Nile (including its less pathogenic strain Rabensburg) viruses. Main goal of the thesis was to carry out isolation experiments from mosquitoes captured in South Moravia, and to identify potential isolates using virus neutralization microtest. A total of 9,742 mosquitoes belonging to 13 species were examined, and three viral strains were isolated: two were identified as Ťahyňa Orthobunyavirus, while the third one was West Nile Flavivirus
Vedoucí práce: Zdeněk Hubálek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: arboviry; komárovití; arboviruses; Culicidae; Morava jižní (Česko); Moravia, Southern (Czechia); diplomové práce; master's theses