Izolace virů přenášených komáry na buněčných kulturách - Kazdová, Klára (2009)
Lužní ekosystémy jižní Moravy jsou občas vystaveny komářím kalamitám, během kterých může docházet k nákaze místního obyvatelstva některým z komáry přenášených virů. Jedná se především o virus Ťahyňa, není však vyloučena infekce dalšími arboviry (např. Batai a nově i virus West Nile, zejména jeho méně patogenní kmen Rabensburg). Tato práce se zabývá virologickým vyšetřením komárů odchycených na jižní Moravě a identifikací z nich vyizolovaných agens pomocí virus neutralizačního mikrotestu. Celkem bylo vyšetřeno 9 742 komárů třinácti druhů, ze kterých se podařilo vyizolovat dva kmeny orthobunyaviru Ťahyňa a jeden kmen flaviviru West Nile