Viola reichenbachiana a Viola riviniana : morfologická a karyologická charakteristika - Blažková, Dita (2009)
Viola reichenbachiana a V. riviniana jsou blízce příbuzné druhy, které se liší některými morfologickými znaky a chromozomovým počtem. Jejich praktické rozlišování však často činí potíže. Snahou bylo najít morfologické znaky, které by korelovaly s počtem chromozomů. Z přírody bylo přeneseno do kultury 213 rostlin z 39 populací. U vybraných rostlin byly spočteny chromozomy. Hodnocené rostliny druhu V. reichenbachiana měly 2n = 20, druhu V. riviniana 2n = 40 rostliny jejich křížence 2n = 30. Bylo měřeno dvanáct morfologických znaků na květech a plodech. Jednofaktorová analýza rozptylu prokázala významné rozdíly v délce, šířce a kresbě mediánního korunního lístku, délce prašníků, délce mediánního kališního lístku a jeho přívěsku. Všechny délky i počet žilek byly větší u druhu V. riviniana. Dále se prokázaly významné rozdíly v intenzitě barev na různých částech mediánního korunního lístku: V. reichenbachiana má menší intenzitu barev, a tudíž tmavší ostruhu a tmavou skvrnu mezi žilkami upros.