Použitelnost kosterního materiálu pro izolaci jaderné DNA - Zelinková, Jana (2009)
Nalezené lidské kosterní pozůstatky představují ve fyzické antropologii jeden z hlavních zdrojů informací o minulosti lidských populací a jejich kultur. Vedle morfologických a morfometrických metod se v současné době stále více využívá možnosti získat hledané informace prostřednictvím DNA, izolované pomocí metod molekulární biologie přímo z kostních tkání. Předložená práce se zabývá právě touto možností. Jejím cílem je zjistit, které kosti a jejich části jsou nejvhodnější pro odběr vzorků a následnou izolaci jaderné DNA. Izolace byla provedena na kosterním a zubním materiálu z období novověku, středověku a pravěku ze všech kostí zkoumaných lidských koster, a to z kompaktní i houbovité části kosti, a následně byly porovnány výtěžky DNA ze zkoumaného materiálu. Výsledky ukáže porovnání jednotlivých výtěžků DNA. Data byla získána prostřednictvím spektrofotometrie a statisticky vyhodnocena. Největší výtěžek DNA byl získán z pravěkého materiálu.