Změny fyziologických a psychických funkcí v průběhu menstruačního cyklu u žen - Buršíková, Vendula (2009)
Tato magisterská diplomová práce se snaží shrnout změny, které se odehrávají v ženském organismu v průběhu menstruačního cyklu. Popisuje základní anatomii ženských pohlavních orgánů a fyziologii menstruačního cyklu, která je podstatná pro pochopení těchto změn. Menstruační cyklus úzce souvisí s ženskou sexualitou. Plodnost ženy je omezená na dobu několika málo dní v měsíci. Plodnost je rovněž soustředěna do několika desítek let mezi ukončením puberty a nástupem menopauzy. Ve své práci popisuji souvislosti mezi menstruačním cyklem, ženskou plodností, strategiemi výběru partnera u mužů a u žen a s tím související nevěrou. Protože výběr partnera je založen na atraktivitě jedince, je důležité pochopit jednotlivé složky ženské atraktivity. Ty jsou neměnné napříč světovými populacemi a shodují se s ukazateli plodnosti ženy. Patří sem věk, menstruace, ženská ňadra, hlas, tělesná symetrie, tělesné proporce a v neposlední řadě vlastnosti obličeje.